Skip to main content

Zeynep KAÇAR

1991 yılında liseden mezun olduktan sonra Müjdat Gezen Sanat Merkezi Tiyatro bölümünde (1995) ve İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji bölümünde (1999) öğrenim gördü.

İstanbul'da 2000 yılında Jale Karabekir ile birlikte "Tiyatro Boyalı Kuş" isimli bir kadın tiyatrosu kurdu. Ferhat ile Şirin, Aşk İhanet Yalnızlık VesaireDış SesBöyle Bir Aşk Masalı ve Bavullar adlı oyunları yazdı ve bu oyunlarda rol aldı.

2000-2007 yılları arasında Varlık dergisi, Radikal Kitap Eki ve çeşitli web sitelerinde tanıtım ve eleştiri yazıları yayınladı. 2003-2004 yıllarında Yapı Kredi Yayınlarında metin yazarı ve tiyatro danışmanı olarak görev aldı.

2005'te Hindistan'daki Darpana Academy’den gelen bir davet üzerine Hindistan'a gitti ve hareket tiyatrosu üzerine çalıştı. Ardından İngiltere'ye gitti. 2005-2006 yıllarında Manchester Rocian Tiyatrosunda "Pinnochio" adlı oyunda rol aldı ve "Papers" adlı oyunun dramaturgluğunu yaptı.

İki yıl sonra Türkiye'ye döndü ve 2008 yılında Trabzon Devlet Tiyatrosu sanatçısı Mesut Yüce ile birlikte Bab-ı Tiyatro adlı profesyonel tiyatro grubunu kurdu.[2] Topluluk, ilk olarak Güneydoğu’da yaşanan bir töre cinayetinden yola çıkarak Kaçar'ın yazdığı Sahici İnsanlar/Plastik Ölümler adlı oyunu sahneledi. "Köprüden Önce Son Çıkış" isimli oyunu 2010 yılında New York’ta, Cornell Üniversitesi projesi olarak sahnelendi.[1] "Medine" oyunu ile 2012 yılında İsveç'te yapılan "Kadın Oyun Yazarları" konferansına katıldı. Eser, 2013 yılında Tayvan'da sahnelendi.

Oyunları, 2007-2017 arasında "Toplu Oyunları" adı altında beş kitap olarak yayımlandı. Birinci kitapta (2007) "Krem Karamel", "Aşk, İhanet, Yalnızlık Vesaire", "Bu Bir Oyun Değil", "Dış Ses"; ikinci kitapta (2008) "Sahici İnsanlar-Plastik Ölümler" ve "Böyle Bir Aşk Masalı" adlı oyunları ; üçüncü kitapta (2011) "Bu Anlamlı Günde", "Köprüden Önce Son Çıkış" ve "Medine" adlı oyunları; dördüncü kitapta (2015) "İd Ego ve Süper Kahraman" ve "Varolmayan Ayşe’nin Muhteşem Maceraları" adlı oyunları; beşinci kitapta "Şimdi Uçuşa Geçiyoruz" ve "Tok" adlı eserleri yayımlandı.

Zeynep Kaçar’ın eserleri Şehir TiyatrolarıDevlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve çeşitli alternatif tiyatrolar tarafından sahnelenmiş ve bazı eserleri İngilizce ve Çince’ye çevrilmiştir.[6] Sinema ve televizyon dizilerinde de rol alan Zeynep Kaçar, oyun yazma ve yönetme konusunda dersler vermektedir..

"Yalnız" adlı ikinci romanı 2021'de yayımlandı.Kimliğinden koparılıp görülmez olan bir kadının kendini bulma, görme ve gösterme çabasını işlediği bu roman ile, 2022 Atilla İlhan Roman Ödülü'ne değer bulundu.