Erhan Gökgücü
Erhan gökgücü. Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro-Oyunculuk Bölümü’nden 1963’te mezun oldu. Hemen ardından Devlet Tiyatrosu’ndan ayrılarak İstanbul’da Arena, Gen-ar, Küçük Sahne, Ankara’da AST, Ankara Birliği’nde çalıştı; Ankara Oyuncuları’nın kurucularından biri oldu. Bu tiyatroda sergilenen Aziz Nesin’in “ Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” ile “ Zat-ı Devletleri İbiş Hz.” oyunlarının müziklerini besteledi. 1972’de Devlet Tiyatroları’ na döndü ve sırasıyla İzmir DT, Trabzon DT (Kurucu ve Sanat Yönetmeni) Adana DT (Sanat Yönetmeni), Ankara DT’de çalıştı. 1988’den, 2005’te yaş sınırından emekli oluncaya değin Devlet Tiyatroları Başrejisörü görevini yaptı. İlk profesyonel rejisini 1965 yılında gerçekleştirdi. Devlet Tiyatroları’ndaki görevlerinin yanı sıra İzmir Devlet Konservatuarı, Ege Üniversitesi B.Y.Y.O., H.Ü., Ank. Devlet Konservatuarı’nda oyunculuk, diksiyon ve fonetik; Bilkent Üniversitesi’nde reji ve oyunculuk dersleri verdi. Halen Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nde aynı dersleri vermektedir.
Oyun yazarı, rejisör ve oyuncu olarak biri yurt dışından 30’u aşkın ödüle sahiptir. Ödülleri arasında kendi yapıtı “Giordano Bruno” sahnelemesinden ötürü yazar ve rejisör olarak aldığı, Ç.Y.D.D. ‘ nin “Aziz NESİN” adına düzenlediği büyük ödül ile “Promete 1940” yazarı olarak aldığı Hasan Ali YÜCEL” ödülü de vardır.
Yapıtları: Yağmurlar Yağınca, Ramazanla Cülide, Kısmet, Giordano Bruno, İki Kalas Bir Heves, Gerçek Kurbanın Acısı, Duyarlılık üzerine Vivace, Memleketim Memleketim, Promete 1940, Tekir Noktalama İşaretlerini Öğretiyor (Çocuk müzikali-uyarlama), Hesaplaşma, Pr. Nebulus ya da Bilimin Tehlikesi ile kuramsal bir yapıt olan” Reji Sanatı”. Ayrıca radyo ve televizyonda oynanan çok sayıda özgün oyunu ve “Türk Tiyatrosu Üzerine” adlı bir çalışma ile tiyatro sanatı üzerine sanat dergilerinde yayınlanan yazıları ile “ Can Kızla Türkü Çobanı “ ve “İnsan Terinde Büyüyen Çiçek” adlı iki uzun öyküsü ve şiirleri vardır. Oyunlarının hepsinde egemen tema demokrasi ve düşünce özgürlüğüdür. Düşünce özgürlüğünün ilk havarisi olarak kabul edilen Giordano Bruno’da, Bruno’nun 1600 yılında engzisyonca yakılışı; Memleketim Menleketim’de Tan Matbaasının 1945’de gericilerce yakılışı, Promete 1940’da Köy Enstitülerinin kuruluşu ve yok edilişi, Ramazanla Cülide’de mafya- devlet sarmalı, İki Kalas Bir Heves’de sansür ve baskı mekanizması, Gerçek Kurbanın Acısı’nda idamın ardında bıraktığı izler, Prof. Nebulus’da ise egemen güşlerle yalanın ilişkisi işlenir.
Yaşamı boyunca bir çok sivil toplum ve meslek kuruluşlarının yönetimlerinde bulunmuş olan Gökgücü, halen 8 yıldan bu yana TOMEB ( Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği) başkanıdır.